Το blog μας

Ποια είναι η καλύτερη μόνωση για την ταράτσα;

Ημερομηνία : 30/09/2024
Ποια είναι η καλύτερη μόνωση για την ταράτσα;

Η ταράτσα είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα σημεία σε ένα κτήριο και έρχεται αντιμέτωπη με τις καιρικές συνθήκες όπως η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι και ο ήλιος. Είναι το πρώτο σημείο που έρχεται σε επαφή με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η απουσία μιας επαρκούς μόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα όπως η υγρασία, οι διαρροές αλλά και φυσικά οι ενεργειακές απώλειες. Οι καιρικές συνθήκες και η διακύμανση της θερμοκρασίας προκαλούν φθορές στο κτήριο, τόσο στους τοίχους αλλά κυρίως στην ταράτσα. Η μόνωση της ταράτσας κρίνεται απαραίτητη τόσο για την προστασία του κτηρίου από τις καιρικές συνθήκες αλλά και για την υγεία των κατοίκων. Ακόμη, η μόνωση της ταράτσας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε να παραμένει ο εσωτερικός χώρος δροσερός το καλοκαίρι και ζεστός τον χειμώνα.

 

Ποια είναι η καλύτερη μόνωση για την ταράτσα;

 

Είναι σημαντικό πριν επιλέξετε ποια μόνωση θα κάνετε στον χώρο σας να λάβετε υπόψη το κλίμα της περιοχής που βρίσκεστε, τις ιδιαίτερες ανάγκες του κτηρίου σας και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή ένα εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή λύση για τη μακροχρόνια προστασία και ενεργειακή απόδοση της ταράτσας σας.

 

Η απάντηση ωστόσο σε αυτό το ερώτημα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως το κόστος, τον τύπος της μόνωσης, την ανθεκτικότητα και τα υλικά εφαρμογής. Συγκεντρώσαμε παρακάτω όλους τους τύπους μόνωσης που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει η εξειδικευμένη ομάδα του Monosys ώστε να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου.

 

Οι τύποι μόνωσης στην ταράτσα:

 

-        Συμβατική (Κλασική) θερμομόνωση ταράτσας

Η συμβατική θερμομόνωση ταράτσας αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο μόνωσης ταράτσας με το θερμομονωτικό υλικό να τοποθετείται κάτω από την αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας. Η κλασική θερμομόνωση προσφέρει προστασία από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τις καιρικές συνθήκες ενώ η αδιαβροχοποίηση προστατεύει το μονωτικό υλικό από τη διείσδυση του νερού εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση. Αυτή η τεχνική δεν επιβαρύνει και δεν καταπονεί το κτήριο, προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό έως 60% ενώ εγγυάται γρήγορη απόσβεση του κόστους κατασκευής.

 

-        Ανεστραμμένη θερμομόνωση ταράτσας

Η ανεστραμμένη θερμομόνωση ταράτσας είναι ο τύπος μόνωσης που η τεχνική της τοποθέτησης των υλικών γίνεται αντίστροφα από την κλασική μέθοδο. Πρώτα εφαρμόζεται η στεγανοποίηση και μετά το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται από πάνω. Επιπλέον, είναι μειωμένο το κόστος κατασκευής με αποτέλεσμα να γίνεται πιο γρήγορα η απόσβεση της επένδυσης. Ακόμη, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης λόγω της προστασίας από τα υπόλοιπα υλικά. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για περιοχές με έντονες καιρικές μεταβολές.

 

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για τη μόνωση της ταράτσας;

 

Για να έχει απόλυτη επιτυχία η εφαρμογή της μόνωσης θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή του φθινοπώρου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες και σταθερές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία Monosys για να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα.

 

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εφαρμογή των υλικών ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως επίσης και οι βροχές καθιστούν πιο δύσκολη την τοποθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό να είναι στεγνή η ταράτσα κατά την εφαρμογή της μόνωσης ώστε να διασφαλιστεί η καλή εφαρμογή των υλικών. Η ταράτσα θα πρέπει να έχει στεγνώσει πλήρως για να μην παγιδευτεί υγρασία κάτω από τα μονωτικά υλικά.

 

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και να σας προτείνουμε την καλύτερη μόνωση για την ταράτσα σας!